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Assemblée générale 2021

Beschreibung

Chers membres, chers partenaires,


Vous êtes conviés à l'Assemblée Générale du Cluster Food & Nutrition qui aura lieu le 29 juin 2021, dès 16h00. Cette année, nous avons mis l'accent sur la thématique de la R&D "la recherche d'ici, tournée vers le futur". Différents partenaires académiques du Cluster vous présenteront leurs travaux, leurs expertises; de la technologie Inkjet pour la fonctionnalisation d'emballages en passant par les technologies de développement des nouvelles générations de produits "plant based" et les fermentations de précision pour le domaine laitier. Vous y découvrirez des sources d'inspiration et des opportunités d'innovation et de collaboration uniques pour vos projets.

Veuillez noter que les documents concernant la partie statutaire de l'AG sont ajoutés au fur et à mesure sur notre site internet.

Découvrez notre programme :

15h45Accueil des participants
16h00Partie officielle
16h30Echanges et Q&A
16h40Pause
17h00Potentiel de la technologie d’impression jet d’encre pour l’agroalimentaire 
Prof. Dr. Gioele Balestra, iPrint Center, HEIA-FR
17h10Développement d’aliments végétaux/végans ;
Quels challenges, quelles perspectives des marchés et quelles attentes des consommateurs?
Prof. Dr. Christoph Denkel BFH-HAFL
17h20Aperçu des nouvelles installations pilotes de Grangeneuve ;
Opportunités pour le développement de nouvelles générations de produits végétaux
Jean-Marc Tendon, Institut agricole de l’Etat de Fribourg, Grangeneuve
17h30Design tools for sustainable meat substitutes: an overview of different manufacturing techniques,
Prof. Dr. Michael Beyrer, HES-SO Valais-Wallis
17h40Inspiration Talk - Les fermentations de précision pour le secteur laitier
Tomas Turner, CEO & Co-fondateur de Cultivated
17h50Q&A, échanges et discussions ouvertes avec les participants et les intervenants
18h15Apéro-réseautage

Referenten

iPrint Center

Gioele Balestra
iPrint Centers

Gioele Balestra is the Director of Research and Education of the iPrint Competence Center of the HEIA-FR.

He holds a master’s degree in Mechanical Engineering from ETH Zurich. After a short period as an engineer in a consulting company, he pursued a PhD in the Laboratory of Fluid Mechanics and Instabilities at EPFL on the study of multiphase and coating flows.

His current research is focused on the development of new digital printing and manufacturing technologies and processes.
BFH-HAFL

Christoph Denkel
BFH-HAFL

Christoph Denkel, Prof., Dr. sc. ETH, Dipl-Lm-Ing., Leiter Forschungsgruppe «Lebensmittelprozesstechnologie und nachhaltige Innovation» im Fachbereichs Food Science & Management an der BFH-HAFL. Studium der Lebensmitteltechnologie an der Universität Hohenheim, Promotion im Bereich Lebensmittelverfahrenstechnik an der ETH Zürich. Lehre im Bachelor- und Masterprogramm mit Schwerpunkt Verarbeitungs- und Prozesstechnologien sowie deren Auswirkungen auf Produkt- und Materialeigenschaften.

Der Forschungsschwerpunkt liegt auf nachhaltiger und ressourceneffizienter Lebensmittelproduktion, mit besonderem Interesse an massgeschneiderter Strukturierung von Lebensmitteln, neuen Prozesstechnologien und Vollverwertung von Rohstoffen. Forschungsprojekte und Publikationen in den Bereichen pflanzliche Proteinquellen, vegane Alternativprodukte, Upcycling von Neben-strömen, Lebensmittel-3D-Druck.
Jean-Marc Tendon

Jean-Marc Tendon

Nach einer Lehre als Schokotechnologe und einer kurzen Karriere bei verschiedenen Nestlé-Unternehmen in der Schweiz führten ihn seine Schritte an die Walliser Ingenieurschule und zum Diplom als FH-Ingenieur in Lebensmitteltechnologie. 

Seine Arbeit konzentriert sich auf die Aufwertung lokaler landwirtschaftlicher Ressourcen für die Märkte im Norden und im Süden. Zunächst als Mitarbeiter einer NGO in Westafrika und Madagaskar, dann als Gründer seines eigenen Unternehmens: Cogiterre Sàrl. 

Er ist auch Gründungspartner in der Schweiz von Emotion Food Company SA und Urban Drink SA. Jean-Marc unterrichtet Produktentwicklung und koordiniert die Technologiehalle sowie Innovationsprojekte am Landwirtschaftliches Institut in Grangeneuve.
HES-SO Valais-Wallis

Michael Beyrer
HES-SO Valais-Wallis

Michael Beyrer is a full professor at the University of Applied Sciences (UAS) of Western Switzerland where he heads the group “Food and Natural Products”. He received his ME (Dipl.-Ing.) in food technology in 1991 from the Humboldt-University Berlin (Germany) and PhD in 2007 from the Technical University Berlin (Germany).

His research interests are in the field of food process engineering and food physics. Cross-disciplinary R&D is key of many projects, with a specific orientation toward systems engineering. Current research focuses on technologies for manufacturing of plant-based food; functionalization of dairy proteins by combined thermal, mechanical, and electric effects; decontamination of powder with cold atmospheric plasma (CAP) and vacuum-steam-vacuum processing; and techniques for measuring flavour release kinetics.
Cultivated

Cultivated

Tomas is an EPFL engineer in Material Science. During his studies, he encountered the concept of alternative proteins. He directly recognized it could be part of the solution to answer the climate and health challenges we are facing.

After an internship at the newly created Planted Foods, he continued exploring his interest at EPFL. After several iterations, he conceived the idea of producing milkfats using yeast, which is the topic of his Master Thesis he completed in April 2021.

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